22 Mart 2012 Perşembe

YGS ve LYS' ye Hazırlık Süreci Teknikleri

Sınavlara hazırlanan tüm öğrenciler, girecekleri sınavın aynı zamanda bir taktik sınavı olduğunu unutmamalıdır. Her öğrencinin kendisine özel teknik ve taktikleri olabileceği gibi bazı ortak taktikler de bulunmaktadır. Bunlardan bazıları:

YGS-LYS hazırlık süreci, sadece ders çalışmanızı değil aynı zamanda kendinizi geliştirmenizi gerektiren bir süreçtir.

İyi bir şekilde motive olabilmek için hedefinizi belirleyiniz ve hedefinizdeki bölümü kazanmak için yaklaşık kaç net yapmanız gerektiğini öğrenin. Böylece çalışmalar sonuca yönelik olacaktır.

YGS'nin LYS'ye yüzde 40 oranında katkı sağlamasından dolayı, YGS'den yüksek puan almanız LYS'deki işinizi kolaylaştıracaktır.

Sayısılda getirisi en yüksek olan ders Matematiktir. Sayısalcılar öncelikle Mat-1 ve Fen-1 konularına çalışmalı, sonra Mat-2 ve Fen-2 konularına geçmeli. Sayısalda YGS Türkçe soruları getirisi fen bilimleri soruları getirisi ile hemen hemen hemen aynı durumda.
TM`ciler Mat-1 ve Ed-Sos konularını öğrenmeden Mat-2`ye aşırı yüklenmemeli.
Dil puan türüne göre, öncelikle dil alan bilgisi sonra da Türkçe dersi önemli olmaktadır.

İlk yılınızda sınavı kazanmayı hedefleyiniz. Bazı öğrenciler okul ile birlikte sınava hazırlanmanın zor olduğunu düşünmektedir. Oysa 12. sınıfta gördüğünüz konular aynı zamanda sınavda karşılaşacağınız konulardır.

Sınav yaklaştıkça genel tekrarlar daha çok önem kazanır. Bu yüzden tüm sınav konularını en geç Mayıs ayına kadar bitirmeyi hedefleyiniz.

Sınav sistemini tüm ayrıntıları ile bilmeniz daha mantıklı bir çalışma stratejisi takip etmenizi sağlayacaktır.

Bilinen bir şeyin başkasına anlatılması en etkili öğrenme yöntemlerindendir. Dersleri iyi olan ve anlaşabileceğiniz arkadaş veya arkadaşlarla bir araya gelinerek böyle bir çalışma yapılabilir. Böylece herkes birbirinden faydalanmış olur. Her şeyi ben kendim yapabilirim diyen, başkalarıyla bir şeyleri paylaşma ihtiyacı hissetmeyenlerin hayatta başarılı olma şansları yoktur, olsa bile mutlu olma şansları hiç yoktur. Paylaşan, birbirine yardımcı olan kişiler hem daha başarılı hem de mutlu olurlar.

İşbirliği yapabilmek için birbirimizle “sevgili” olmalıyız. Sevgili olmak, kopmaz bağlarla birbirine bağlı olmak ve birbiri ile uyumlu adımlar atarak birlikte yol almaktır.

Sınava hazırlık sürecindeki en önemli basamaklardan biri de zamanı doğru ve etkili kullanmak olduğundan zaman yönetimi hakkında bilgi edininiz. Zamanı planlayamama ve yanlış çalışma alışkanlıkları öğrenme güçlüğüne ve başarısız olma kaygısına neden olabilir.

İnsan beynin en iyi dostu kitaptır. Sınavda sayısal sorular dahil bir çok soru verilen bilgileri iyi okuma, kullanma ve yorumlamaya dayalı sorulardan oluşmaktadır. Bu nedenle sınav hazırlık programında en az 15 dakika en fazla 1 saat kitap okuma vakti olmalıdır. Kitap okumak, anlama açımızın artmasını, okuma hızımızın yükselmesini ve kavrama kapasitemizin gelişmesini sağlar.
 
Üniversite sınavını olmazsa olmaz haline getirmek veya tek seçenek olarak görmek kendimiz hakkında olumsuz düşüncelere yol açabilecektir. Bu tür düşünceler kendimize olan saygımızın ve özgüvenimizin azalmasına sebep olur.
 
Hazırlık dergileri üniversiteyi hedefleyen adayların işini kolaylaştıran önemli unsurlardan biridir.
 
Deneme sınavlarında çözüme hangi testten başlanacağı, her teste ne kadar süre ayrılacağı belirlenmelidir. Bunun için de deneme sınavları, gerçek sınavmış gibi algılanmalıdır.
 
Her gün beş dakika Türkçe sözlük veya deyimler kitabını karıştırmanın sınavı kazanma ihtimalini arttırdığını gösteren çalışmalar var.
 
Sınav sistemi, sınava hazırlanmaya önceden başlayan öğrenciler için bir avantaj teşkil ediyor.
 
Önceki yıllarda çıkmış sorular incelendiğinde; çok benzer hatta aynı tip soruların defalarca sorulduğu görülmektedir. Dolayısıyla çıkmış soruları çözmek avantaj sağlayacaktır.
 
Öğrenme kapasitemizin artması için doğru beslenme çok önemlidir. Abur cubur yeme alışkanlığının çok arttığı günümüzde yediklerimize çok dikkat etmeli, zekâyı geliştiren, vücudun ihtiyaç duyduğu doğal gıdaları almaya, özellikle düzenli kahvaltı alışkanlığı kazanmaya özen göstermeliyiz.
 
Her gün egzersiz yapınız. Özellikle yürümenin öğrenme sürecini oldukça iyileştirdiğini gösteren çok sayıda kanıt var. Bizim önerimiz fırsat buldukça hareketli olmanızdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder